Projecten van JeDi Techniek
 
Koelen met warmte van de zon
In het pand van JS Laadtechniek te Barendrecht draait de eerste Solar Cooling installatie van Nederland. Deze installatie, die zonlicht omzet in warmte, kan zijn warmte in de zomer gebruiken om het pand te koelen.
Zonneboiler
Zonneboilersystemen, welke zonlicht omzetten in warmte, worden gebruikt voor het verwarmen van tapwater en eventueel voor ruimteverwarming om zo te besparen op de stookkosten. In de zomer, wanneer er veel zoninstraling is en minder behoefte aan warmte, ontstaat een warmteoverschot. Dit vormt geen probleem, maar het is zonde als deze energie ongebruikt blijft. De Nederlandse fabrikant HRsolar onderzocht verschillende technieken om dit warmteoverschot te kunnen benutten.

Koelen met warmte
Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de warmte in de zomer gebruikt kan worden om te koelen. Het innovatiefonds van de Rabobank ziet ook toekomst in deze nieuwe techniek en was bereid om mee te werken aan een testproject.

Barendrecht
John van der Spek, eigenaar van JS Laadtechniek, is erg geïnteresseerd in zonne-energie. "Waarom gebruiken wij niet de energie die op ons dak schijnt? In plaats van de fossiele brandstoffen die vele kilometers verderop uit de grond gehaald moeten worden?" Hij stelde zijn nieuwe bedrijfspand beschikbaar voor dit eerste solar cooling project van Nederland.
HRsolar heeft in samenwerking met JEDI Techniek, die veel ervaring met het installeren van zonneboilerinstallaties heeft, het gehele project ontworpen en vervolgens uitgevoerd.

Toekomst
De komende jaren zullen er nog meer ontwikkelen volgen op het gebied van Solar Cooling. Er wordt onder andere gewerkt aan kleinere adsorptiekoelmachines waardoor u in de toekomst misschien zelf wel een zonneboilerinstallatie voor verwarming en koeling thuis heeft staan.
Laatste update: oktober 2010